
 
 

 
 
 
Date: April 16, 2003 
 
From: Nancy Drungilas, BS, CTR 
  Chair, CCRA HIPAA Task Force 
 
  Dan Curran, MS, CTR 
  President, CCRA 
 
To: CCRA Members and other Registry Professionals 
 
Subject:  HIPAA Question and Answer Document 
 
 

Please find enclosed a HIPAA frequently asked questions (FAQ) document developed for 
your information and use.  These FAQs have been prepared for educational purposes for 
registrars in regard to HIPAA Privacy Rule implementation and its impact upon hospital 
reporting of cancer.  The individuals who have prepared these FAQs believe the information 
to be accurate but emphasize that this is a new law and is subject to interpretation. This 
document should be used for informational purposes only. Contact your own facility’s 
HIPAA representative/officer for implementation policies specific to your facility. 
 
This document was revised on April 16, 2003. 
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Frequently Asked Questions and Answers About the 
HIPAA Privacy Rule 

Regarding Hospital-based Cancer Registry Operations 
 

 
1. When does the HIPAA Privacy Rule become effective? 
 

The final Privacy Rule, which was approved August 14, 2002, becomes effective April 14, 2003. 
 

2. What is a covered entity under HIPAA? 
 

A "covered entity" is a health care plan, a healthcare clearinghouse, or a health care provider who 
transmits any health information in electronic form for financial and administrative transactions.   
A "health care provider" is "a provider of medical or health services, and any other person who 
furnishes, bills or is paid for health care in the normal course of business".1  This includes most 
hospitals, clinics, and private practice physicians. 

 
145 CFR 160.103 

 
3. Are hospitals and in some cases, physicians still required to report cancer cases to the state 

cancer registry? 
 

Yes.  Public health reporting under the authority of state law is specifically exempted from the 
Privacy Rule regulations.1 Cancer reporting law requires hospitals and physicians to report cancer 
patient information in most states.   

 
145 CFR 154.512(b)(1)(i) 
 

4. Will private practice physicians and hospitals be permitted to continue to provide follow-up 
and treatment information to hospital cancer registries without patient authorization? 

 
Yes.  Although private practice physicians and hospitals are health providers, and thus covered 
under the provisions of the HIPAA privacy regulations,1 they may continue to provide cancer 
patient follow-up and treatment information to hospital cancer registries without patient 
authorization when both the physician and the hospital has or had a relationship with the patient. 

 
Under the HIPAA Final Privacy Rule, private practice physicians and hospitals may disclose 
confidential patient information to hospitals for the purpose of treatment, payment and health 
care operations  (emphasis added) (quality assessment/improvement is considered a health care 
operation).  A business associate agreement is not required between a hospital and physician for 
such purposes (emphasis added). 

 
Section 164.506(c)(4), states, in relevant part, that  
 
"A Covered Entity may disclose protected health information to another covered entity for health 
care operations activities of the entity that receives the information, if each entity either has or 
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had a relationship with the individual who is the subject of the protected health information being 
requested, the protected health information pertains to such relationship, and the disclosure is:  

 
(i) For a purpose listed in paragraph (1) or (2) of the definition of health care operations 
Section 164.501 of the Privacy Rule defines health care operations and Paragraph (1) of the 
definition provides, in relevant part: 
 
(1) Conducting quality assessment and improvement activities, including outcomes evaluation 
and development of clinical guidelines, population-based activities related to improving 
health (emphasis added) or reducing health care costs, protocol development, case management 
and case coordination, contacting of health care providers and patients with information about 
treatment alternatives; and related functions that do not include treatment. 

 
Paragraph (2) of the definition provides, in relevant part: 

 
(2) Reviewing the competence or qualifications of health care professionals, evaluating 
practitioner and provider performance, health plan performance, conducting training programs in 
which students, trainees, or practitioners in areas of health care learn under supervision to practice 
or improve their skills as health care providers, training of non-health care professionals, 
accreditation, certification, licens ing, or credentialing activities. 
 
Thus, as hospital cancer registries collect treatment and follow-up data in compliance with state 
law and for the purpose of “population-based activities related to improving health” this is a 
permitted disclosure without requirement of patient authorization.  It may also be noted that many 
hospital cancer registries collect this information for “conducting quality assessment and 
improvement activities”, for “reviewing the competence or qualifications of health care 
professionals”, for “conducting training programs” and for “accreditation, certification, licensing, 
or credentialing activities”.  All of these are specifically permitted in paragraphs (1) and (2) 
shown above. 
 
Note that Section 164.506(c)(4) specifically provides for the ability of one covered entity to 
provide an individual's PHI to another covered entity, if the receiving covered entity has or had a 
relationship with the individual.  This specific reference to the past tense is important since it 
means that a covered entity's ability to obtain information about a patient need not be "cut-off" if 
the patient no longer has a direct relationship with the covered entity. 

 
While exchange of treatment and follow-up information is permitted without patient authorization 
under the provisions described above, an accounting of disclosure must still be maintained. 

 
145 CFR. 160.103 

 
5. Is a Business Associate agreement required when a physician provides treatment and 

follow-up information to a hospital cancer registry without patient consent? 
 

No.  45 CFR 164.506 (c) (4) permits the disclosure of protected health information if both 
covered entities has or had a relationship with the patient.  Additionally, "a health care provider 
that has a direct treatment relationship with an individual is not required by the Privacy Rule to 
obtain an individual's consent prior to using and disclosing information about him or her for 
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treatment, payment, and health care operations" (Federal Register, August 12, 2002, 45 CFR 
Parts 160 and 164, page 53211). 

 
6. Is a Business Associate agreement required when two covered entities exchange treatment 

and follow-up information without patient consent? 
 

No.  45 CFR 164.506 (c) (4) permits the disclosure of protected health information if both 
covered entities has or had a relationship with the patient.  Additionally, "a health care provider 
that has a direct treatment relationship with an individual is not required by the Privacy Rule to 
obtain an individual's consent prior to using and disclosing information about him or her for 
treatment, payment, and health care operations" (Federal Register, August 12, 2002, 45 CFR 
Parts 160 and 164, page 53211) 

 
7. When the hospital cancer registry reports to the state cancer registry, is an accounting of 

disclosures of protected health information required for the following: new case reports, 
follow-up records, correction records, deletion records, pathology only cases, tumor 
board/cancer conference only cases and consultation only cases? 

 
Yes, either the hospital cancer registry or another department within the hospital must keep an 
accounting.  The accounting must include for each disclosure: 

• The date of the disclosure 
• The name of the entity or person who received the protected health information and, if 

known, the address of such entity or person 
• A brief description of the protected health information disclosed 
• A brief statement of the purpose of the disclosure that reasonably informs the individual 

of the basis for the disclosure or, in lieu of such statement, a copy of a written request for 
a disclosure under §164.502(a)(2)(ii) or 164.512, if any.1 

 

145 CFR 164.528 
 

8. Are reporting facilities required to permit access to confidential patient records by state 
cancer registry staff for the purposes of assuring the comple teness and accuracy of cancer 
reporting? 

 
Yes, if state law permits the state cancer registry to perform these studies. 

 
9. Is a hospital-based cancer registry required to keep an accounting of disclosures for 

protected health information released to researchers? 
 

HIPAA Privacy Rules for release of protected health information for research purposes are 
different from the above-described permissions for mandatory cancer reporting.  See your HIPAA 
privacy officer for research release policies. 
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10. Can a covere d entity request and obtain x-ray reports, specimen slides, and medical records 
for a specific patient from another covered entity for the purpose of cancer 
conference/tumor board presentations without patient consent? 

 
Yes. Cancer Conferences/Tumor Boards are forums that provide a multidisciplinary team 
approach for diagnosing and staging cancer patients and recommending treatment options. These 
activities fall under treatment and health care operations.   

 
45 CFR 164.506 (c) (4) permits the disclosure of protected health information if both covered 
entities has or had a relationship with the patient.  Additionally, "a health care provider that has a 
direct treatment relationship with an individual is not required by the Privacy Rule to obtain an 
individual's consent prior to using and disclosing information about him or her for treatment, 
payment, and health care operations" (Federal Register, August 12, 2002, 45 CFR Parts 160 and 
164, page 53211) 

 
11. Can an American College of Surgeons (ACoS) approved cancer registry contribute data to 

the ACoS National Cancer Data Base? 
 

Yes, if a business associate agreement for this activity is in place.  For more information, contact 
the American College of Surgeons, Commission on Cancer at www.facs.org. 

 
12. Is a Business Associate agreement required when an independent contractor (vendor) 

performs cancer reporting activities for a covered entity? 
 

Yes.  45 CFR 164.502 (e) permits disclosure of protected health information to a business 
associate.  A business association occurs when the right to use or disclose the protected health 
information belongs to the covered entity, and another person is using or disclosing the protected 
health information (or creating, obtaining and using the protected health information) to perform 
a function or activity on behalf of the covered entity. 

 
13. Our hospital-based cancer registry contracts with the regional or state cancer registry to 

help abstract and report our cases.  Do we need to have a Business Associate agreement 
with the regional or state cancer registry? 

 
No.  The Privacy Rule requires business associate agreements with entities that carry out health 
care functions on behalf of the covered entities.  State and regional cancer registries are acting on 
behalf on the state when they provide on-site abstracting and reporting services, not the covered 
entity. 

 
14. Is a covered entity required to mention in their privacy notice, the disclosure of protected 

health information for cancer reporting? 
 

Yes.  The Privacy Notice must contain language relating to required disclosures of protected 
health information, one of which is to the regional cancer registry, a public health authority. 

 
45 CFR 164.520 (1) (B) 
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OFFICIAL FEDERAL GOVERNMENT HIPAA WEB SOURCES  
 
1.  http://www.hhs.gov/ocr/hipaa/ 
 Contents: 

  Office for Civil Rights - HIPAA 
  Medical Privacy - National Standards to Protect the Privacy of Personal Health 
   Information 
What's New - Updated 3/13/03 with New FAQs, New FAQs Search Tool and The 

Address for Submitting Requests for Preemption Exception Determinations. 
Background and General Information 
Privacy Regulation 
Technical Assistance 
News 2002 
News 2001 
News 2000 
Other Relevant Sites 
 

2.  http://www.hhs.gov/ocr/hipaa/privacy.html 
 Contents: 

  Office for Civil Rights - HIPAA 
  Medical Privacy - National Standards to Protect the Privacy of Personal Health 
   Information 

OCR Guidance Explaining Significant Aspects of the Privacy Rule - December 4, 2002 
 

3.  http://www.hhs.gov/ocr/hipaa/finalreg.html 
 Contents: 

  Final Modifications to Privacy Rule 
     Final Modifications to the Privacy Rule, Federal Register, August 14, 2002 
     [Text / PDF]  
  Privacy Rule 
     October 10, 2002 Complete Privacy Rule Text, as modified 
     Complete Regulation Text for Privacy Rule (Parts 160 and 164), as modified (05/31/02, 08/14/02), - 

Unofficial version [PDF = 2.5M] 
     (The Office of the Federal Register publishes the official version of all federal regulations in the Code of 

Federal Regulations (CFR).)  
     Correction of Effective and Compliance Dates, Federal Register, 2/26/01 
     [Text / PDF]  
     Technical Corrections to the Rule, Federal Register, 12/29/00  [Text / PDF]  
     Rule in PDF Format, 12/28/00 -- Zipped [2.6M]  
          or in 8 parts: Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Part 5 | Part 6 | Part 7 | Part 8 
     Rule in Text Format, 12/28/00 -- Zipped [725K]  
          or in 8 parts: Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Part 5 | Part 6 | Part 7 | Part 8 
     Rule in HTML Format, 12/28/00 -- Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Regulation Text Only  

 
OTHER PERTINENT WEB SITES 
  
American College of Surgeons (www.facs.org) 
 
North American Association of Central Cancer Registries (www.naaccr.org ) 
 

 


